JOHANNES DE HEER

Johannes of Joh. de Heer (Rotterdam, 1866 - 1961) is een belangrijke figuur geweest in de geschiedenis van de Nederlandse muziek. Zijn christelijke liederen werden in verenigings-samenkomsten en in het huisgezin gespeeld bij het harmonium. Ik heb veel getwijfeld in mijn geloof, maar Johannes de Heer heb ik nooit verloochend. Ik heb over zijn leven en de betekenis voor Nederland een korte impressie geschreven, Het Evangelie van Johannes de Heer. Daarin wordt melding gemaakt van een opname uit 1899 van Ira Sankey, een Amerikaanse evangelist uit de 19e eeuw: 

God be with you

Recentelijk vond ik zelfs een opname van hem uit 1898:

The Ninety & Nine

De Heer zelf is online te beluisteren met de volgende song:

'k Moet de Heiland met mij hebben

Een aantal van zijn songs heb ik op CD (met Dank aan de Fanclub van Johannes de Heer) en een achttal nummers op 78 toerenplaten uit de 30-er jaren. Deze zijn gesampled tot een CD die onder beheer van het Magisch Instituut in een oplage van 5 exemplaren is uitgegeven. Wie interesse heeft kan contact met mij opnemen. Ook op Youtube is een aantal songs van hem te vinden:

In 2005 was het 100 jaar geleden dat zijn Liedbundel verscheen. Op Texel was het jaar daarvoor de 'Fanclub van Johannes de Heer' opgericht. Zijnde erelid heb ik de muzikale en historische context van zijn werk bestudeerd. Als zodanig was ik zomaar de nationale deskundige van De Heer, en vermoedelijk ook de internationale. Ik had een paginabreed interview in 'De Verdieping' van dagblad Trouw. 'De Blues van de Kleine Luyden' heb ik die muziek toen genoemd. Daarover ben ik daarna door Kees Schuurman (zelf kerkorganist) van de Ikon radio geïnterviewd bij mij thuis. Dat is uitgezonden in twee afleveringen op 11 en 18 september 2005 in het programma 'Geestelijke Noot'. Op 27 augustus 2006 zijn die nog een keer uitgezonden in 'Musica Religiosa'. Tot 1 januari 2016 zijn de uitzendingen online te beluisteren geweest. Toen heeft de regering in haar wijsheid besloten de Ikon op te heffen en het digitale archief is gewist van het Internet. Het Web is een vluchtig medium. Van de ene op de andere dag kunnen verwijzingen een dode link zijn en verdwijnen uit de bereikbare werkelijkheid. Dit besef van aardse vergankelijkheid werd bij De Heer steevast gecompenseerd door de hallucinerende beelden van een gedroomde wereld, net als in de plantagesongs, de blues en de reggae.

"Door mijn vrienden werd ik verlaten en de wereld wierp mij uit
Maar mijn Beste Vriend is bij mij als de paarlen poort ontsluit."


Wat bij Johannes ontbreekt is ritme. Het kan zijn dat hij dat voelde als een werelds of onwaardig element van de muziek. Dat is een keuze. Mijn persoonlijke keuze is een andere. Instrumenten als gitaar en mandoline, zelfs accordeon, houden van staccato. Van daaruit ben ik die liedjes gaan spelen. Die interpretaties heb ik in 2006 tot een kleine CD gebundeld. Het is als Gods Genade: hakkelend en hikkend, maar toch vertroostend voor de ziel. Dat geldt misschien alleen voor mij. Als De Heer tegenwoordig nog wordt gezongen of gespeeld is dat vrijwel altijd in de lengte door koren en/of orgels. Dan haak ik al vrij gauw af.

Als ik maar weet

Lied van de Amerikaanse evangelist I.D. Sankey. 
Uitgevoerd op de trekzak, een beetje onbeholpen.

Nader mijn God bij U

Edison kwartet op de fonograaf, gaat over in mijn muziek op diverse instrumenten, twijfelende stijl.

'k gaf mij alles op
voor Jezus

Trekzak, gitaar en zang en een beetje basgitaar. Iets ritmischer dan Johannes de Heer het voor de geest had.

Ik zie een poort wijd
open staan

Lied van S.J. Vail (1818 - 1884). Zang, harmonium en mandoline. Dit nummer was het eerste dat ik op een Edison-rol die uit Canada bestelde via internet. Daarna kocht ik een fonograaf uit de Verenigde Staten om de rol af te kunnen spelen.

Waarheen pelgrims

Opgebouwd over een oude cassette-opname rond de dood van mijn vader. Zang, bas, gitaar en trekzak.

De heilige stad
 

Digitaal harmonium en zang. De robot speelt het orgel precies volgens de noten zoals het hoort, stijve muziek zoals die in de hemel hoort te klinken.

Het ruwhouten kruis

Jazz uitvoering, met Ron, gitaar en viool. Zo werd dit nummer in New Orleans op toeters gespeeld door de christenen van de fanfare.

 

ga terug